[nazad] V I N O G R A D A R S T V O

      Osnovna karakteristika Srbije kao vinogradarske i vinarske zemlje jeste da se najveći deo vinograda nalazi duž tri reke koje čine Srbiju prepoznatljivim geografskim pojmom. To su tri Morave, Juzna, Zapadna i Velika Morava.
 
      Postoji tačka koja ove tri prelepe reke spaja, a to je ušće Juzne i Zapadne u Veliku Moravu. Baš na tom ušću tj. u njegovoj okolini nalazi se Kruševac i u njemu, naravno RUBIN.
 
      Vode su od pamtiveka značile mesto koje okupljaju ljude, koje ih privlače, da oko njih žive, rade i da oko njih stvaraju razne forme života.
 
      Pitomost i blagost okoline oko ove tri reke, koje se ogledaju najpre u pitomoj i blagoj klimi a potom i u pitomoj i blagoj geografiji su naravno idealna mesta za vinograde, i njih naravno tu najviše i ima.
 
      To je okruženje iz kojeg mi grožđe pretvaramo u vino, to je okruženje zdrave zemlje, sunčane i blage klime, vrednih vinara.
 
      U podizanju vinograda smo pratili i uvažavali tradiciju. Zato se naši vinogradi nalaze tamo gde se od davnina gajilo grožđe. To su danas moderni, plantažni zasadi novog sortimenta, jer samo tako možemo da držimo korak sa vinarskim svetom.
 
      Zato su naši vinogradi vredan rasadnik kvaliteta, jer su pažljivo pozicionirani i jer se za svaki tražila sorta groždja koja u tom mikrolokalitetu daje svoje najbolje, koja u tom mikrolakalitetu pruža prijatno iznenadenje.


[nazad] V I N O G R A D I

      - Chardonnay najbolji iz vinograda u Preševu,
      - Sauvignon blanc iz Suvaje,
      - Cabernet Sauvignon iz Lučine,
      - Pinot Noir iz Bačine,
      - Merlot i Game iz Dobričeva,
      - Rizling,Rajnski i Italijanski, iz Ražnja i Ravnjaka,
      - Smederevka iz Ribara,
      - Rajnski rizling iz Leskovca - Milanovo,
 
      Pa ipak nije sve samo u lokaciji, klimi, zemlji i sorti, ipak najveći deo toga je u ljudima, nasim vinogaradarima, a potom naravno i u našim vinarima.
 
      Mi od grožđa stvaramo vina, Vinjak i ostale rakije od groždja.
 
      Mi od grožđa živimo.


[nazad] M A P A