RUBIN AD - priča o nama

RUBIN AD je osnovan 1955. godine kao preduzeće za proizvodnju i trgovinu grožđem i vinom, alkoholnim i bezalkoholnim pićima. Osnovni cilj je bio razvoj vinogradarstva i proizvodnja vina i alkoholnih pića na bazi grožđa i vina u regionu Kruševca.

Ubrzo nakon osnivanja Rubin je preseljen u novi podrum na obodu grada Kruševca, koji je u to vreme imao kapacitet 45000 hl i koji je ubrzo postao nedovoljan za ispunjavanje tržišnih potreba i zahteva.

Zahvaljujući kretaivnosti u to vreme zaposlenih stručnjaka, u kratkom vremenu nekoliko novih proizvoda su postali vodeće robne marke na Jugoslovenskom tržištu vina i alkoholnih pića. Najuticajnija robna marka među njima je postao vinjak RUBIN, čija je proizvodnja bila bazirana na francuskoj tehnologiji primenjenoj na domaćim sortama grožđa među kojima je dominirao Prokupac, kao najrasprostranjenija vinska sorta grožđa u Srbiji.

Zahvaljujući kretaivnosti tadašnjih Rubinovih stručnjaka koji su definisali procese destilacije i starenja u hrastovim buradima, proizvodnja vinjaka je razvijena i veoma brzo nakon pojavljivanja na tržištu vinjak Rubin je postao nacionalno piće i kao takvo najpopularniji izvozni proizvod.
Tokom šezdesetih Rubin je započeo sa flaširanjem sopstvenih proizvoda a tokom vremena je formirao i veoma jaku distributivnu mrežu za svoje proizvode. Uporedo sa ovim Rubin je razvio i jako dobre odnose sa okolnim zadrugama u regionu Kruševca, što je dovelo do značajnog rasta vinogradarskih površina ali pod zasadom svetski poznatih sorti grožđa za vina i za proizvodnju vinjaka.

Ranih sedamsdesetih Rubin je investirao u projekte od kojih je Preduzeće imalo koristi pre svega u racionalizaciji proizvodnog procesa kao i u poboljšanju efikasnosti procesa. Tada je urađena i rekonstrukcija destilacione opreme koja je omogućila značajno ubrzavanje procesa ali u isto vreme i poboljšanje kvaliteta dobijenih destilata.

Među najvažnijim dostignućima iz tog vremena, svakako je, izgradnja novog podruma za proizvodnju vinjaka, koji je bio neophodan, obzirom da je RUBIN postao najveći i najpoznatiji proizvođač vinjaka u tadašnjoj Jugoslaviji dok je istovremeno bio i najveći proizvođač ove vrste piće u ovom delu Evrope. Podrum je opremljen u to vreme najsavremenijom opremom za proizvodnju alkoholnih pića sa prostorom za 15.000 hrastove buradi zapremine 500 litara namenjenih starenju destilata za proizvodnju vinjaka kao i sa ostalom opremom koja je omogućavala godišnju proizvodnju u količini od 15.000.000 litara vinjaka.

Tokom osamdesetih razvoj Rubina karakteriše nekoliko velikih investicija koje su uspešno okončane a odnosile su se na, u to vreme, najsavremenije linije za punjenje kako vina tako i alkoholnih pića.

I u teškim vremenima, tokom devedesetih, Rubin je našao način da investira u širenje sopstvenih vinogradarskih zasada. Te danas možemo da se pohvalimo da smo u poslednjih petnaest godina podigli novih 600 ha vinograda.

 
 
VIZIJA  RUBIN AD

 

Održati i unaprediti postojeću poziciju u proizvodnji i prometu vina i alkoholnih pića, odnosno postati vodeći proizvođač vina i alkoholnih pića na domaćem tržištu, kao i ostvariti zapaženo mesto na svetskom tržištu vina i alkoholnih pića, prvenstveno na tržištu Balkana i Jugoistočne Evrope, u narednih pet godina.


MISIJA RUBIN AD


Potpuno zadovoljenje zahteva i prevazilaženje očekivanja kupaca i svih ostalih zainteresovanih strana, vlasnika,zaposlenih, isporučioca i drugih poslovnih partnera i Društvene zajednice, stalnim jačanjem konkurentske pozicije na domaćem i svetskom tržištu, uvažavanjem potreba i interesa određenih ciljnih grupa kupaca, pre svega, dugogodišnjih kupaca, vernih tradicionalnom i postojanom kvalitetu naših proizvoda i brendova, kao i zahteva mlađe populacije, postojećih i potencijalnih kupaca naših modifikovanih i novih proizvoda, koji su u skladu sa savremenim trendovima u potrošnji vina i alkoholnih pića.

Pored dominantnog učešća na domaćem tržištu vina i alkoholnih pića, Rubinovi proizvodi će zauzeti i značajno mesto i na mnogim inostranim tržištima, kako u zemljama u okruženju, BIH, Crnoj Gori, Makedoniji i Sloveniji, tako i na daljim, atraktivnim tržištima Evropske unije, kao i  Kanade, Australije, SAD kao i na mnogoljudnom azijskom tržištu, u Kini i Japanu, pored plasmana na Rusko tržište.

Obezbeđenje permanentnog razvoja i rasta RUBIN AD, kroz revitalizaciju vinogradarstva i vinarstva Srbije, jačanjem sopstvene sirovinske baze, kao i kroz ulaganje u sopstvene vinograde, sa tendencijom da u narednom trogodišnjem periodu, Rubin AD investira u podizanje još oko 100 hektara vinograda. Osim ulaganja u sirovinsku bazu, značajan deo investicija će se odnositi na osavremenjavanje opreme i tehnologije u procesu proizvodnje vina i alkoholnih pića, kao i na permanentno jačanje kadrovske strukture i upravljanje intelektualnim kapitalom.