VRONSKY ROSE
- Sadržaj alkohola: 11%v/v
- Puni se u staklene boce zapremine 0.75l i 1.5l
Proizvodi se po tradicionalnoj – klasičnoj Champenoise – Šampanjskoj metodi, gde se sekundarna fermentacija sprovodi u bocama, na potpuno identičan način kako se to stotinama godina unazad radilo a i danas se radi u postojbini ovih vina, čuvenoj Šampanji. Sorta grožđa pinot noir, iz Rubinovih vinograda u rejonu Tri Morave. Ovakav način proizvodnje je dugotrajan, kompleksan i prilično skup, zahteva mnogo ručnog rada, ali s druge strane daje penušava vina zaista vrhunskog – najboljeg kvaliteta. Osnovna karakteristika proizvodnje penušavih vina sastoji se u tome što se gotovom vinu dodaje poseban sastojak, kao pečat svakog penušavog vina, kod nas je to Arhivski Vinjak. Prefinjeno vino, za posebne, svečane trenutke I uz sve vrste dezerta I laganih obroka. Preporučuje se da se služi ohlađen na temperaturi od 7-9ºC. Ime ovog autentičnog penušavca prefinjenog ukusa, zapravo je posveta ruskom pukovniku Nikolaju Nikolajeviču Rajevskom (alijas grof Vronski iz romana Ana Karenjina) koji je dao život u borbi za oslobođenje Srbije od Turaka. U slavu ovog velikog junaka i ljubavi koju je gajio prema Ani Karenjinoj, u Rubinu je odlučeno da ova posebna vina, dobiju upravo ime Vronsky.