N a š a P r i č a
održivost
O n a m a
Kompanija Rubin se nalazi u jugoistočnoj Evropi, terenu idealnom za gajenje vinove loze, na geografskoj širini na kojoj su smeštene najpoznatije svetske vinarije i vinogradarske oblasti, Bordo u Francuskoj i Toskana u Italiji. Najveći je proizvođač grožđa, vina i žestokih alkoholnih pića u svojoj zemlji, sa tradicijom dugom preko 60 godina. Poseduje najveće površine vinograda u rodu – 1.200 hektara i najveći broj vina sa zaštićenim geografskim poreklom u zemlji. Prednost kompanije je zaokružen proces proizvodnje vina: od sopstvenih vinograda, preko pinterske radionice gde se izrađuje burad, do proizvodnje vina vrhunskog kvaliteta.
Vinarija Rubin se nalazi u jugoistočnoj Evropi, terenu idealnom za gajenje vinove loze, na geografskoj širini na kojoj su smeštene najpoznatije svetske vinarije i vinogradarske oblasti, Bordo u Francuskoj i Toskana u Italiji. Najveći je proizvođač grožđa, vina i žestokih alkoholnih pića u svojoj zemlji, sa tradicijom dugom preko 60 godina. Poseduje najveće površine vinograda u rodu – 1.200 hektara i najveći broj vina sa zaštićenim geografskim poreklom u zemlji. Prednost kompanije je zaokružen proces proizvodnje vina: od sopstvenih vinograda, preko pinterske radionice gde se izrađuje burad, do proizvodnje vina vrhunskog kvaliteta.
Vinarija Rubin je dobitnik medalja na svetskim takmičenjima za vina, vinjak i rakije. Izabrana je za Miljenika potrošača u 2021/2022 godini i Best Buy 2020 u kategoriji vina.
Vinski podrum kompanije je kapaciteta 22,5 miliona litara, dok je kapacitet podruma za pića tipa konjaka 15 miliona litara, od čega je 6 miliona u hrastovim buradima (12.000 hrastovih buradi od 500l za odležavanje destilata), što ga čini jednim od najvećih drvenih podruma u Evropi.
Rubinov portfolio obuhvata vina i žestoka alkoholna pića, sa preko 80 proizvoda. U kategoriji vina se nalaze stona, kvalitetna i vrhunska vina, kao i penušava vina koja se proizvode po klasičnoj Champenoise metodi. Rubinov Vinjak, vodka, pelinkovac, likeri za koktele i rakije, poznati su brendovi u kategoriji žestokih alkoholnih pića. Značajnu inovaciju u proizvodnji alkoholnih pića čine novi proizvodi u limenci: Špriceri, Vinjak Cola i Barman RTD.
Godišnja prodaja kompanije je preko 17 miliona litara alkoholnih pića. Proizvodi se izvoze u preko 20 zemalja sveta, od Amerike do Australije. Na inostranim tržištima se konkuriše isključivo kvalitetom.
Vinjak je proizvod po kome se identifikujemo, baštinimo i ponosimo već 65 godina. U njegovo stvaranje smo uneli hrabrost, tradiciju i večnu umetnost ukusa.
Vinjak je piće prepoznatljivog, prirodnog ukusa i mirisa. Da li ste znali da se Vinjak pravi od grožđa. Destilacijom najkvalitetnijih vina i njihovim starenjem u hrastovoj buradi postiže se autentična aroma i ukus ovog sada već legendarnog Rubinovog proizvoda. Tehnologija proizvodnje Vinjaka identična je tehnologiji proizvodnje konjaka, a suštinska razlika između ova dva pića jedino je u nazivu. Te davne godine kada je proizvedena prva flaša, odlučeno je, budući da se proizvodi od vrhunskog vina, ovaj proizvod simbolično nazove – Vinjak.
Sve je počelo u Kruševcu, davne 1958. godine, kada su prva hrastova burad napunjena vinskim destilatom krenula na odležavanje i starenje. Oblivena Suncem, ova burad su postala simbolična slika po kojoj se Rubin i danas prepoznaje.
Proizvedeno je piće prirodnog, čarobnog ukusa i prepoznatljivog mirisa.
Postoji puno legendi o ovom sada već kultnom piću. Jedna od njih je da su Rubinov Vinjak prvo probale kafanske meraklije u Prokuplju. Nakon što su ga prvi konzumenti otkrili, počeli su da se nadmeću u superlativima hvaleći novi Rubinov proizvod. Ubrzo je stigla i prva zvanična narudžbenica iz ovog grada: 2 vagona Vinjaka. I tako je sve počelo, i uspešno traje!
Naša priča
K a k o j e s v e p o č e l o
Medalje
S v e t s k a p r i z n a n j a
Bitni ljudi
Z a n a š u s p e h
Miljan Đokić
SEKTOR VINOGRADARSTVO
Uniiverzitet u Beogradu – Poljoprivredni fakultet, smer voćarstvo i vinogradarstvo.
Zajedno sa kolegama iz sektora vinogradarstva kontroliše, neguje i održava vinograde zdravim tokom cele godine, kako bi svaka godina bila blagorodna.
Violeta Živić
Rukovodilac i enolog pogona za proizvodnju vina
Diplomirani inženjer prehrambene tehnologije biljnih proizvoda.
Poljoprivredni fakultet Zemun, Univerziteta u Beogradu.
Sa svojim timom, obezbeđuje proizvode vrhunskog kvaliteta. To potvrđuju I brojne medalje koje naša vina osvajaju na svetskim takmičenjima.
Goran Đurđević
Sudski Veštak za Vina i Jaka Alkoholna Pića
Diplomirao 1997. god na Jakim Alkoholnim Pićima. Iste godine se zaposlio u Rubinu, kao tehnolog u proizvodnji.
Od 1998.-2006. godine radi kao tehnolog u RJ Vinarstvo.
Od 2006-2021. rukovodi Radnom Jedinicom “Jaka Pića“.
Intenzivno se bavio izučavanjem srpskog hrasta, metodama tostiranja i njegovim uticajem na kvalitet odležalih pića.
Održao više predavanja iz oblasti proizvodnje vina i rakija.
Kreirao vina i rakije koji su osvajala najvišja odličja na svim većim sajmovima u zemlji i inostranstvu.
Rad u Rubinu mu je omogućio usavršavanje u najvećim destilerijama u Italiji, Španiji i Francuskoj.
Od 2014. je Sudski Veštak za Vina i Jaka Alkoholna Pića.
Prekretnice
P r e k o š e s t d e c e n i j a i s t o r i j e
1955
Osnovana vinarija Rubin
Vinarija RUBIN je osnovana 1955. godine za proizvodnju i trgovinu grožđem i vinom, alkoholnim i bezalkoholnim pićima. Osnovni cilj je bio razvoj vinogradarstva i proizvodnja vina i alkoholnih pića na bazi grožđa i vina u regionu Kruševca.
60-ih
Flaširanje proizvoda
Tih šezdesetih, Rubin je započeo sa flaširanjem sopstvenih proizvoda, a vremenom je formirao i veoma jaku distributivnu mrežu za svoje proizvode. Uporedo sa ovim, Rubin je razvio i jako dobre odnose sa okolnim zadrugama u regionu Kruševca, što je dovelo do značajnog rasta vinogradarskih površina, ali pod zasadom svetski poznatih sorti grožđa za proizvodnju vina i vinjaka.
70-ih
Izgradnja novog podruma za proizvodnju Vinjaka
Ranih sedamdesetih Rubin je investirao u veoma značajne projekte, urađena je rekonstrukcija destilacione opreme, koja je omogućila značajno ubrzavanje procesa i poboljšanje kvaliteta dobijenih destilata. Među najvažnijim projektima iz tog vremena, svakako je i izgradnja novog podruma za proizvodnju vinjaka, koji je bio neophodan, s’obzirom da je RUBIN postao najveći i najpoznatiji proizvođač vinjaka u tadašnjoj Jugoslaviji, dok je istovremeno bio i najveći proizvođač ove vrste pića u ovom delu Evrope.
80-ih
Najsavremenija linija za punjenje naših proizvoda
Tokom osamdesetih godina, razvoj Rubina karakteriše nekoliko velikih investicija, u to vreme, najsavremenije linije za punjenje kako vina tako i alkoholnih pića.
90-ih
Širenje vinograda
Devedesetih, iako u teškim vremenima, Rubin je našao načina da investira u širenje sopstvenih vinogradarskih zasada i razvoj samog vinarstva, i u 21. vek je ušao sa oko 600 ha vinograda pod svetski priznatim internacionalnim sortama grožđa.
2018
Unapređena tehnologija proizvodnje Vodke
u saradnji sa firmom Tehno filter iz Rusije uvedena je nova tehnologija u procesu proizvodnje Atlantic Vodke. Postrojenje poslednje generacije, izum i patent Akademika prof Vladimira Tarasova, zasnovano je na visoko specifičnim i hemijski aktivnim filtracijama kojima se
dobija vodka vrhunskog kvaliteta. Kvalitet Atlantic Vodke je podignut na nivo svetskih proizvođača vodki.